Treći u nizu sastanaka partnera u projektu Slohra Socionet – cilj veći broj društvenih poduzetnika

KARLOVAC – Osnaživanje sustava društvenog poduzetništva u prekograničnom području glavni je cilj projekta Slohra Socionet. Projekt vrijedan 519 tisuća eura financiran je s 85 posto iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a u njemu sudjeluje sedam partnera, tri iz Hrvatske i četiri iz Slovenije. Razvojna agencija Karlovačke županije bila je domaćin trećeg u nizu sastanaka u sklopu projekta.

Projekt Slohra Socionet se bavi temeljnim problemima razvoja u pograničnom području Slovenije i Hrvatske, a zalaže se za razvoj i promicanje društvenog poduzetništva koje je bilo relativno novi pojam na početku provođenja projekta.

U Sloveniji se nešto događa, imamo nešto uspješnih poduzetnika, ali situacija nije dobra prije svega zbog propadanja većih tvrtki koje su prije postojale, a sada se i u Hrvatskoj više govori o socijalnom poduzetništvu, kazao je Tadej Žilič iz Regionalnog razvojnog centra Koper koji je nositelj projekta.

Radi se o poduzetništvu koje mora samo zarađivati, a ne dobivati pomoć iz državnog proračuna, ali njeguje moralne vrednote, odnosno zalaže se za dodatnu vrijednost koja ostaje lokalnoj zajednici.

Mi dolazimo iz Kopra, iz zapadne Slovenije gdje je manje društvenih poduzetnika, ali primjeri dobre prakse postoje tamo gdje su prije postojale velike tekstilne tvrtke, primjerice Mura, gdje su se ljudi okupili i pokrenuli svoje poduzeće i zaposlili ljude, ali i pomogli socijalno ugroženima. Nešto dobrih primjera postoji i u turizmu, kaže Žilič.

U Hrvatskoj također postoje primjeri dobre prakse, a obilazak jednog od njih cilj je sljedećeg sastanka slovenskih i hrvatskih partnera. Nastojanje je okuipiti što je moguće više društvenih poduzetnika te napraviti svojevrsnu bazu podataka koja bi bila dostupna i na internetu, a cilj je i napraviti 16 info točaka, osam u Sloveniji i owsam u Hrvatskoj koje bi nudile informacije o ovoj vrsti poduzetništva. Ovo sigurno nije kraj dobre suradnje dviju razvojnih agencija, pa možemo očekivati još dobrih projekata.

Trudimo se uvijek dobiti zajedničke projekte, nije lako, jer je velika konkurencija, ali zadovoljni smo što smo s ovim projektom imali uspjeha. Dobro se razumijemo i suradnja je jako dobra, dodaje Žilič.

Otvaranjem europskog socijalnog fonda, kao i ostalih fondova eu te nacionalnom strategijom očekuje se da će koncept društvenog poduzetništva zaživjeti i da će postojati više primjera dobre prakse. Projekt traje do veljače 2016.