Šafar: U našoj županiji trenutno nema adekvatnih objekata za izbjeglice

KARLOVAC – Karlovačka županije ne bježi od odgovornosti i senzibilizirana je za problem izbjeglica koje su iz ratom pogođene Sirije stigle do granica susjedne Srbije. No trenutno na području Karlovca i Karlovačke županije jednostavno nema uređenih objekata za prihvat izbjeglica.

Zaključak je to županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje u užem sastavu, koji se danas sastao zbog izbjegličke krize koja se približila Hrvatskoj. Sastanku su prisustvovali predstavnici policije, Crvenog križa, Civilne zaštite i područnog ureda državne uprave za zaštitu i spašavanje, rekao nam je predsjednik Stožera Josip Šafar.

– Vrlo su neodgovorne izjave čelnika Vlade i pojedinih državnih agencija vezano uz vojarne, poglavito one u Karlovačkoj županiji. Oni te objekte nisu vidjeli godinama, ti objekti nisu uvjetni za prihvat bilo kakvih živih bića, a kamoli ljudi. Ako bi došlo do potrebe za smještaj izbjeglica, to bi morali biti neki drugi objekti. Za to su neprikladne i sportske dvorane, škole i društveni domovi, a kako dolazi hladnije vrijeme, nisu pogodna ni šatorska naselja na stadionima ili poljanama. Teško je sad predlagati neke objekte, a da se to ne ispolitizira ili krivo ne shvati. U takvim izvanrednim okolnostima, ako bi došlo do toga, Vlada treba donijeti odluku kojom bi se određeni objekti oslobodili i gdje bi se izbjeglice prihvatile. Posao je Vlade da odabere adekvatne lokacije i uredi ih i opremi za ovu namjenu – kaže Šafar.

Što se pak tiče pitanja sigurnosti, budući da dio građana strahuje da bi na ovaj način u Hrvatsku mogli ući teroristi infiltrirani među izbjeglice, zaključak je policije da nema razloga za strah.

Dio javnosti brine i odakle Hrvatskoj novac kada ne može namiriti ni osnovnu egzistenciju vlastitih građana, no iz Stožera poručuju da to ne bi trebao biti problem obzirom da je Hrvatskoj kao članici EU za ovakve situacije na raspolanju namjenski novac upravo iz europskih fondova.