Karlovčani zaduženi u švicarcu zadovoljni najavama ministra Lalovca

KARLOVAC – Oko pet stotina građana Karlovačke županije, ogorčenih zbog egzistencijalnih problema u koje su dospjeli zbog rasta švicarskog franka u posljednjih nekoliko godina, uključilo se u rad udruge Franak. Jedna od njih je Karlovčanka Dijana Dorontić. Ona je svoj kredit za stan podigla 2007. godine. Iako ga otplaćuje već osam godina i rata joj je u međuvremenu gotovo dvostruko porasla, u ovom trenutku banci je dužna više novca nego što ga tada dobila. Stoga ne čudi da je Vladin plan za konverzije kredita u švicarskim francima u kredite u eurima konačno unio dašak optimizma u živote hrvatskih građana zaduženih švicarcu.

– Radilo se o iznosu od nekih 350 tisuća kuna. Da se nije dogodilo ovo, glavnica bi mi sada bila veća nego na početku otplate. Zato pozdravljam ove najave o konverziji u euro, jer kada se izjednačimo, konačno ću znati kamo je otišao novac koji plaćam sve ove godine – kaže Dijana Dorontić.

No, budući da detalji još nisu poznati, jer bi Vladina uredba na snagu trebala stupiti tek 1. listopada, dužnici najave ministra Borisa Lalovca ipak prihvaćaju s dozom opreza. Ne žele se prerano veseliti, ali ipak su optimistični.
Iako se rješenje nazire, ističu da je pred Udrugom je još mnogo posla. Cilj je konverzija svih kredita u kunske. Tek će tada, kažu, biti zadovoljni.

Vladin plan, poručio je Lalovac, na snagu bi trebao stupiti 1. listopada, kada će se ili donijeti odgovarajuća uredba, ili će biti izglasan u Saboru. Banke će situaciju s kreditima u švicarcima morati riješiti u roku od tri mjeseca, a svaki kredit će se obrađivati posebno. Trošak konverzije, kako je najavljeno, trebale bi snositi same banke.