Udruga Most iz Perne projektima i građanskim akcijama pokušava zadržati stanovnike

PERNA / TOPUSKO – Udruga Most iz Perne već godinama pokušava vratiti i zadržati život na području svog mjesta i općine Topusko. Zadnji u nizu projekata bila je obnova krovišta na društvenom domu. Radi se o građanskoj akciji koja je okupila gotovo sve mještane, a u planu je uskoro obnoviti i gornji kat Doma.

Akcija obnove krovišta Društvenog doma je provedena zahvaljujući financijskoj potpori Zakalde za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva. Uređenje mjesta krenulo je obnovom starih mlinica, uređenjem okoliša i napuštenih objekata, a sve zahvaljujući udruzi Most koja je glavni nositelj svih događanja i pokretač većih akcija.

No radovi ovime nisu završeni, jer dom je u lošem stanju i unutra, stoga je u planu kad će biti moguće odraditi i taj dio posla.

Perna je inače mjesto u kojem trenutno živi 194 stanovnika, većinom osoba treće životne dobi, stoga je većina projekata koje udruga Most provodi vezana upravo uz pomoć njima, no i ono malo mladih ljudi koji su ostali živjeti na tom području nisu zanemareni, jer je cilj održati život.

Perna se nalazi na pola puta između lječilišta u Topuskom i Muljave na Petrovoj Gori, pa u Udruzi smatraju da je potrebno iskoristiti turistički potencijal i na taj način pružiti bolje uvjete za život malobrojnom stanovništvu.