Radićeva ulica uskoro bi mogla imati drugačiju vizuru – kuli kod Gradske straže prijeti urušavanje

KARLOVAC – Još jedan karlovački povijesni objekt mogao bi uskoro nestati. Nakon što je početkom srpnja nestala Katzlerova kuća na Mažuranićevoj obali, slična sudbina mogla bi stići i kulu, odnosno toranj koji se nalazi na početku Radićeve ulice kod Gradske straže.

Problem je što je riječ o objektu koji ima osam vlasnika, a pod zaštitom je Ministarstva kulture. Stanari obližnje zgrade upozoravaju da urušavanje objekta koje se počelo događati, prijeti njima, ali i prolaznicima u Radićevoj, jer se već događalo da dijelovi crijepa padaju na ulicu.

radiceva_toranj1

Za pretpostaviti je da će u bilo kojem slučaju biti potrebno pričekati neko vrijeme na rješavanje ovog problema, bilo da će se pristupiti rušenju ili zaštiti objekta. Da je ovaj problem teško rješiv svjestan je i susjed Mladen Rakočević koji smatra da rješenje nije da Grad dođe u vlasništvo nekretnine jer su ulaganja prevelik zalogaj i za gradski proračun.

Posljednjih godina opet se intenzivno priča o revitalizaciji Zvijezde, s osobitim naglaskom na Radićevu ulicu, a njeni stanari misle da je tu potrebno učiniti puno više od obnove pročelja. Grad Karlovac gubi na svakom popisu stanovništva između pet i deset tisuća ljudi, stoga je teško govoriti o povratku života, jer kako stvari stoje obnova starog centra neće se imati raditi za koga, kaže Rakočević.

radiceva_toranj2