Inovatori još jednom ukazali na nedostatak Zakona o inovacijama ostvarenim na radu

KARLOVAC – Nedostatak Zakona o inovacijama ostvarenim na radu i dalje je najveći problem koji muči hrvatske inovatore. O toj temi najviše je bilo govora na sjednici Skupštine Udruge inovatora Karlovačke županije koja je održana u Karlovcu. Iako već petnaestak godina čekaju na donošenje zakona, inovatori iz Karlovačke županije jedni od najuspješnijih u Hrvatskoj.

Usprkos brojnim medaljama koje hrvatski inovatori osvajaju na međunarodnim izložbama inovacija, sve je manje prijavljenih inovacija koje bi mogle biti zaštićene patentom. To nije samo problem u našoj zemlji, već i u svijetu. No, u Hrvatskoj, naglašavaju u Udruzi inovatora, nedostaje zakon koji bi riješio njihove probleme.

U udruzi napominju da su pokušavali na sve načine potaknuti vladajuće da riješe problem nedostatka zakona o inovacijama, no, do sada za njihove probleme, kažu, nije bilo sluha.

Unatoč brojnim problemima domaći inovatori bili su vrlo uspješni na međunarodnim i domaćim natjecanjima. Na izložbama inovacija u Ženevi, na Agro Arci u Biogradu, Arci u Zagrebu, te izložbama u Nürnbergu i Bruxellesu inovatori iz Karlovačke županije osvojili su 22 medalje.

Udruga inovatora Karlovačke županije na današnjoj je sjednici usvojila i plan rada za ovu godinu, ali i financijski plan. Uz to, u planu za ovu godinu su i seminari na kojima žele javnost upoznati s primjenom Zakon o inovacijama ostvarenim na radu, za koji žele da što prije bude usvojen.