Počinje sanacija klizišta iznad Židovskog groblja

KARLOVAC – Prošle je godine popisano čak 150 novih klizišta na području Grada Karlovca. Dio onih koja su se nalazila u blizini prometnica i javnih objekata je saniran, no klizišta koja su na privatnoj imovini građana još uvijek nisu. Za njih je u srpnju raspisan javni poziv, a Grad će za te potrebe izdvojiti 180 tisuća kuna. Grad je ovih dana pokrenuo neke projekte sanacija.

Grad Karlovac, nakon godinu dana od velike poplave koja je pokrenula brojna klizišta, kreće u obnovu. Jedno od prvih klizišta bit će i jedno od najvećih, i to ono iznad Židovskog, Vojnog i Pravoslavnog groblja. Klizište je prijetilo da će sa sobom povući i dalekovod, no, srećom, daljnje klizanje zemlje je zaustavljeno. Sad, najavljuju u Gradskoj upravi, kreće sanacija.

– Projektna dokumentacija bi trebala biti dovršena do kraja ove godine, te bi se onda trebala doznati točna cijena radova, kazala je gradska pročelnica Martina Furdek Hajdin.

Na ova tri groblja mnogi su spomenici koji su klizištem ugroženi, te će na ovaj način bar na neko vrijeme biti sačuvani od propadanja. Inače, karlovačko Vojno groblje datira iz 16. stoljeća, a obnovljeno je 1824. godine. Poznate Boleove arkade koje se nalaze iznad groblja izgrađene su početkom 20. stoljeća, u spomen na žrtve Prvog svjetskog rata. Upravo iz tih razloga i groblje i arkade zaštićeni su spomenici kulture.