Radno ljeto iza članova HGSS-a: Osim akcija spašavanja, vježbali su i pripremali se za zimu

KARLOVAC – Članovi Hrvatske gorske službe spašavanja iza sebe imaju radno ljeto. Iako akcija spašavanja nije bilo u značajnom broju, aktivnosti su bile brojne. Prvenstveno iz razloga što su dežurstva tijekom cijele godine, ali osim toga velika pažnja usmjerena je na brojne vježbe kako bi članovi bili spremni za sve izazove s kojima se suoče u svom radu.

Intervencija je bilo, primjerice tijekom helikopterskog dežurstva u Splitu ili na brojnim raftinzima u cijeloj Hrvatskoj u kojima su sudjelovali članovi Stanice Karlovac, kaže Josip Granić. Na našem području odradili su nekoliko potraga i spašavanja. Najveći problem spašavateljima i dalje su neodgovorni pojedinci koji često ne slušaju savjete.

Sastavni dio posla svih žurnih službi, pa tako i HGSS-a su vježbe, kojih ni ove godine nije manjkalo. Tijekom ljeta odrađene su i pripreme za ispit za spašavatelja. Osim vježbanja, gorskim spašavateljima potrebna je oprema, s kojom u karlovačkoj stanici većih problema nema, opremljenost je dobra.

U Karlovačku stanicu nedavno je stiglo i vozilo zahvaljujući donacijama građana kroz akciju “Nema predaje”, a zahvaljujući novom vozilu povećat će se operativnost spašavatelja pred koje se stalno postavljaju novi izazovi, osobito su posljednjih nekoliko godina posla imali s poplavama, stoga su nabavljena i dva nova čamca koja bi trebala olakšati aktivnosti za vrijeme visokih vodostaja, kaže pročelnik Stanice Dubravko Butala.

Trenutno se izrađuju planinarsko – turističke karte Slunja i Rakovice, što zahtijeva puno vremena i stručnog rada. U Stanici je trenutno 35 članova, dio je spašavatelja, a dio pripravnika te nekoliko stručnih suradnika.