Međunarodni dan pismenosti!

KARLOVAC – “Pismenost je preduvjet za učenje i širenje znanja, vještina, stavova i vrijednosti u održivim društvima”, objavio je danas UN povodom Međunarodnog dana pismenosti. “757 milijuna odraslih u svijetu je i dalje nepismeno, od čega dvije trećine broja čine žene”, izjavila je glavna direktorica UNESCO-a Irina Bokova. Broj djece i adolescenata koji ne pohađaju školu je u porastu i trenutno je 124 milijuna na globalnoj razini, dok se oko 250 milijuna djece u osnovnoj školi ne uspijeva opismeniti na osnovnoj razini, iako pohađaju nastavu. Zabrinjavajući podaci su na svjetskoj razini, no na karlovačkom području situacija nije toliko alarmantna.

Vrlo je važno djecu od malih nogu navikavati na čitanje, a ne samo neposredno prije polaska u školu. Ipak, mnogi karlovački prvašići u školu dolaze s nekim osnovama čitanja i pisanja.

Vrlo je važno ne zapostaviti pisanu riječ, dakle unatoč rastućoj tehnologiji i pristupa e-čitanju, valja ipak zadržati tradicionalne vrijednosti.

Međunarodni dan pismenosti obilježit će se širom svijeta na razini vlada, multilateralnih i bilateralnih organizacija, nevladinog i privatnog sektora, zajednica, nastavnika, učenika i stručnjaka. Ovogodišnja proslava Međunarodnog dana pismenosti u UN-u bit će posvećena istraživanju ključnih veza i sinergije između pismenosti i budućih ciljeva o održivom razvoju, koji će biti usvojeni na 70. sjednici Generalne skupštine UN ovog mjeseca.