Dan općine Kamanje – iza nas je najuspješnija godina do sada

KAMANJE – Prošla godina bila je najuspješnija do sada, kazao je načelnik Kamanja Damir Mateljan na svečanoj sjednici povodom Dana ove najmlađe općine u našoj županiji. Izmjene Zakona o financiranju lokalne samouprave općini Kamanje donijele su puno toga dobroga jer temeljem indeksa razvijenosti općina je svrstana u drugu kategoriju što je dovelo do povećanja proračuna za čak 40%. To je ujedno bio preduvjet za niz projekata, a najveći je izgradnja dječjeg vrtića koja kreće ove godine.

– Projektna dokumentacija je gotova, ove godine se raspisuje natječaj za izvođača i počinju radovi. Izgradnja vrtića trebala bi biti gotova do kraja svibnja iduće godine, a vrijednost investicije je milijun i 400 tisuća kuna. Mi se suočavamo i s ”mini baby boomom” pa ćemo do izgradnje vrtića otvoriti dadiljstvo kako bi roditelji imali gdje ostaviti djecu dok rade, ispričao je načelnik Damir Mateljan.

Do kraja godine bit će realizirano i uređenje okoliša u visini 160 tisuća kuna koje sa 60% sufinancira ministarstvo graditeljstva te zamjena javne rasvjete koju u istom postotku sufinancira pak ministarstvo regionalnog razvoja. Svega toga ne bi bilo bez poduzetnika i obrtnika Kamanja koji svojim trudom i znanjem doprinose napretku općine, poručio je Mateljan te se pohvalio i projektom revitalizacije špilje Vrlovke koju su uzvanici i obišli nakon sjednice.

S njima je bio i ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović čije ministarstvo sufinancira ovaj projekt s 1,8 milijuna kuna, a radovi zajedno s onim arheološkim iznose nešto više od 2 milijuna kuna.

– Ministarstvo zaštite okoliša investira značajna sredstva u posjetiteljsku infrastrukturu u zaštićenim djelovima prirode, a sve to zajedno radimo kako bismo generirali takozvana ”zelena” radna mjesta. Na ovom primjeru može se vidjeti da se lokalna zajednica uključuje u takve projekte, moći će se ponuditi i određene usluge te lokalni proizvodi koje će sigurno konzumirati turisti nakon što se poveća atraktivnost ovakvog lokaliteta, rekao je ministar Zmajlović.

Na platou ispred špilje nalazit će se tako prezentacijski centar ovog zaštićenog dijela, uredit će se pristupni put i cesta do špilje, prijelaz preko pruge i promijenit ćemo vrata na samoj špilji te rasvjeta unutar špilje, pojasnila je ravnateljica Javne ustanove ”Natura Viva” Darka Spudić.

Tako će špilja Vrlovka biti jedan dobar magnet za privlačenje turista ne samo na području Kamanja, već i na području čitave županije, a općina Kamanje pokazala je kako se može ići naprijed i razvijati se unatoč krizi, a uz pomoć vlastitog znanja te kandidiranjem projekata ne samo na natječaje ministarstva već i EU fondova.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/dan_kamanja_2015/*{/rokbox}