Počelo razminiranje poljoprivrednog zemljišta u Modruškim Sabljacima

JOSIPDOL – Oko 3,8 četvornih kilometara minski sumnjivog područja u Karlovačkoj županiji bit će razminirano u iduća tri mjeseca. Radi se o pretraživanju i razminiranju poljoprivrednih površina u Modruškim Sabljacima kod Josipdola. Projekt je vrijedan gotovo 29 milijuna kuna, a financiran je iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Poslove razminiranja i pretraživanja obavit će tvrtka COR iz Požege, sa zajednicom ponuditelja, koji su odabrani u provedenom postupku javne nabave. Karlovačka je županija prva županija u Hrvatskoj koja je ispunila tražene uvjete, propisane natječajem od strane Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju RH.

Karlovačka županija već dugo prednjači u procesima razminiranja, tako da je župan Ivan Vučić uvjeren da će razminiranje biti završeno čak i godinu ranije nego planirane 2019. godine. U Karlovačkoj županiji trenutno je 15 kvadratnih kilometara miniranog i 55 kvadratnih kilometara minski sumnjivog područja.

Ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec istaknuo je da danas radovi ne bi započeli u Modruškim Sabljacima da nije bilo Ministarstva poljoprivrede koje se uključilo u projekt Hrvatska bez mina do 2019. Uključivanje ministarstva u razminiranje velik je korak do tog cilja, zaključio je.

Radovi na razminiranju na području Josipdola trebali bi trajati tri mjeseca, nakon čega bi područje zagađeno minama u Hrvatskoj trebalo biti manje za gotovo četiri kvadratna kilometra. I to poljoprivrednih područja koja će lokalni poljoprivrednici nakon 25 godina moći ponovo obrađivati.