Svjetski dan prve pomoći u znaku osoba starije životne dobi

KARLOVAC – Svjetski dan prve pomoći već se tradicionalno obilježava 12. rujna, ali ove godine pod temom „Prva pomoć i starenje stanovništva”. Na inicijativu Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca sva nacionalna društva diljem svijeta obilježavaju danas Svjetski dan prve pomoći. Obilježavanje je održano i na Gradskoj tržnici u Karlovcu gdje su djelatnici i volonteri Crvenog križa Karlovačke županije kroz pokaznu vježbu ekipa Mladeži Crvenog križa prikazali pružanje pomoći unesrećenima.

U 2015. godini se kroz temu „Prva pomoć i starenje stanovništva” želi educirati osobe starije životne dobi o prevenciji njihovog ozljeđivanja i osnovnim postupcima prve pomoći, a prema očekivanim promjenama u toj životnoj dobi. Na taj način starije osobe osposobljavaju se za prepoznavanje prvih znakova bolesti i ozljeda te pružanje prve pomoći sebi i drugima, ispričala je ravnateljica Crvenog križa Karlovačke županije Mirjana Puškarić.

Uz Crveni križ građanima su načine prve pomoći pokazali i djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije koji su prikazali rad na defibrilatoru.

– Hrvatski građani baš i nisu dobri poznavatelji prve pomoći. Iako nema nikakvog istraživanja, pojedine situacije pokazuju određeni strah i nedovoljno znanje u slučaju kada je nekome potrebno pružiti prvu pomoć, kazala je Puškarić.

Iz Crvenog križa pozivaju građane da dođu na njihove tečajeve prve pomoći, jer nikad ne znate što se može dogoditi i kad će netko zatrebati vašu pomoć.