Ogulin slavi 515. rođendan

OGULIN – Zadržati postojeća radna mjesta, razviti gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, realizirati projekte, a pritom paziti na socijalnu osjetljivost – šest je glavnih ciljeva Grada Ogulina koje je gradonačelnik Jure Turković istaknuo na svečanoj sjednici povodom Dana grada.

– Od početka ove godine Ogulin se bori sa zakonskim promjenama po kojima je grad prema indeksu razvijenosti svrstan u treću kategoriju, što znači da je gradu udio u porezu na dohodak pao sa 90 na 60 posto. Zajedno s ostalim kolegama upozoravali smo na niz nepravilnosti, pa je Vlada napokon popustila pritisku i najavila novi Zakon o financiranju jedinica lokalne samouprave, prema kojem se udio u porezu povećava na 70,5 posto čime se ublažavaju štetne posljedice, istaknuo je Turković.

Treba reći kako je grad ipak nastavio s projektima, a ono što budi nadu je Poslovna zona od koje će Ogulin uskoro profitirati, jer investitori su tu i trebali bi početi s izgradnjom svojih pogona, što znači i nova radna mjesta.

– Moja je želja je da grad Ogulin postane grad prijatelj poduzetnicima. Svjesni smo da im nije lako, ali tu smo za njih, zona je opremljena, imamo i niz mjera pomoći dok smo ujedno poduzetnicima u zoni olakšali na način da prve tri godine plaćaju manju komunalnu naknadu, dodao je Turković.

Veseli i rješavanje pitanja Bjelolasice čiji bi kompleks do nove godine trebao u potpunosti imati novog vlasnika, kao i dobivanje oznake izvornosti za Ogulinski kiseli kupus. Za to je zaslužna Udruga proizvođača i prerađivača ogulinskog kupusa koja je kao i NK Dobra Sveti Petar dobitnik godišnjeg javnog priznanja, dok je počasnim građaninom Ogulina postao gospićko – senjski biskup Mile Bogović.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/dan_ogulina_2015/*{/rokbox}