Općina Plaški ni na jučerašnjoj sjednici nije uskladila Statut s Ustavnim zakonom

PLAŠKI – Ni na jučerašnjoj sjednici općinskog vijeća Općine Plaški nije usklađen Statut s odredbama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, time je ova općina uz grad Vukovar ostala jedina u kojoj živi najmanje trećina pripadnika srpske nacionalne manjine, a nije usklađena s Ustavnim zakonom koji je na snazi od 2002. godine.

Vijećnici Općinskog vijeća Općine Plaški jučer su izglasali skidanje s dnevnog reda pripremljenu točku te time odgodili provođenje ovog zakona, koji se primjerice u Krnjaku i Vojniću bez problema provodi već desetak godina.

Zamjenik župana Siniša Ljubojević smatra da se ovdje radi o politizaciji i skupljanju predizbornih bodova, no kaže kako je Ustavni zakon na snazi 13 godina i potrebno ga je provesti, jer on se temelji na europskim konvencijama o zaštiti ljudskih prava i sloboda. Ako njegovo provođenje nije bilo problem ni jednoj vlasti u Vojniću i Krnjaku, ne vidim zašto bi to bilo u Plaškom, kaže Ljubojević.

U Općinskom vijeću većinu čine SDP (3), SDSS (2) i SNS (2), dok su u oporbi HDZ i koalicija. Protiv rasprave i za skidanje točke s dnevnog reda bio je sam načelnik, kao i njegova tri vijećnika SDP-a, jedan vijećnik SNS-a (Radmila Medaković) i HDZ, dok su za usklađivanje Statuta bili vijećnici SDSS-a (Slađana Bunjevac – predsjednica Općinskog vijeća, Milan Šupica) i jedan SNS (Pero Vukas) kaže Ljubojević.

Apsurdno je govoriti o cijenama ploča jer je cijena jedne ploče 300-injak kuna, a financira ih država, stoga se ne može govoriti o trošku na račun općine, smatra Ljubojević.

U općini Plaški živi nepunih 50 posto pripadnika srpske nacionalne manjine, a Ljubojević napominje da na zgradi Općine Plaški još uvijek stoji ploča s natpisom Općinsko poglavarstvo, koje je ukinuto prije šest godina. U svakom slučaju ova točka naći će se i na dnevnom redu sljedeće sjednice, a hoće li se o njoj raspravljati, preostaje vidjeti.