Radovi na cjevovodu do Kobilića napreduju prema planu

KOBILIĆ – Radovi na zamjeni cjevovoda od Banije do Kobilića u punom su jeku, a završetkom projekta osigurat će se sigurna opskrba vodom naselja s obje strane Kupe. Radi se o projektu vrijedom 11,4 milijuna kuna, koji se dijelom radi klasičnim iskopom, a dijelom metodom uvlačenja cijevi.

Radovi su počeli 29. lipnja, a rok za izvođenje je 120 dana, kako stvari na terenu stoje, taj rok će biti ispoštivan, jer vremenske prilike idu na ruku izvođaču radova.

Na prvoj dionici dužine nešto više od pet kilometara radilo se klasičnim iskopom, dok su preostale dvije dionice rađene metodom bez iskopa. Ovo je prvi puta da se na ovakav način radi vodovod na našem području, iako je bilo sličnih zahvata na mreži, no ne kompletne zamjene vodovodnih cijevi.

No dig tehnologije su koncipirane da se cjevovod popravi, a da se ne kopa, a tehnologija close to fit koja se upotrebljava na dionici do Kobilića podrazumijeva da se u cijev koja se popravlja ugradi polietilenska cijev. Radi se o cijevima koje odlikuje elastičnost, a ove koje se koriste u Kobiliću odlikuje i termo memo efekt, pojasnio je predstavnik izvođača radova Nedeljko Jozić.

Specifičnost te cijevi je što je njena vanjska dimenzija, odnosno promjer identičan unutarnjem promjeru cijevi koja se popravlja. Prva faza radova bilo je postavljanje mimovoda sa zadatkom da snabdijeva potrošače kvalitetnom vodom za vrijeme izvođenja radova.

Iz Vodovoda i kanalizacije će pokušati ovaj projekt refinancirati kroz projekt Karlovac 3 iz EU Fondova.