KABA

Poruka Gradskom vijeću: Recite NE osiromašenju građana!

KARLOVAC – Pozivamo Gradsko vijeće da prekine s podržavanjem politike gradske uprave, čije su posljedice osiromašivanje građana i građanki Karlovca, poručuju iz karlovačke podružnice stranke Novi val. Gradska uprava, upozoravaju, morala bi biti sposobna zamisliti druge načine za rješavanje financijskih problema u gradskim poduzećima kojima upravlja zavlačenjem ruke u novčanike građana. Podsjećaju da je Gradsko vijeće grada Karlovca na prijedlog gradske uprave nedavno donijelo odluku o povećanju komunalne naknade, jednog od poreznih prihoda koji se naplaćuju izravno od građana i koji u cijelosti ostaju Gradu.

“Kakvo je to Gradsko vijeće koje u ovakvoj ekonomskoj krizi donosi odluke protiv građana? Do kada? Obrazloženje za ovakvu odluku je smanjenje novčanih sredstava koja se iz središnje državne riznice prosljeđuju u gradski proračun. Istina, to je teška situacija no prava snaga ove gradske vlasti nije valjda 4 godine kukanja zbog smanjena novca iz državne riznice i udar na prihode građana. Gradska uprava već je povećala je prirez, kao drugi autohtoni prihod Grada, sa 12 % na 14 % . Šokantno je da nikome u gradskoj upravi nije palo na pamet racionalizirati vlastite troškove za što ima prostora ili, još bolje, poveća vlastite prihode za što Grad ima puno resursa, školovanih kadrova, a i izvrsnih ideja iz oporbenih redova. Stoga tražimo od gradonačelnika Jelića, koji ima moć da promijeni smjer sadašnje politike prebacivanja tereta na leđa građana, da pristupi ozbiljnoj racionalizaciji troškova gradskih poduzeća, uvede legalne, nepolitički izabrane uprave i odbore te tako unaprijedi njihovo upravljanje” – poručuju iz Novog vala.

Također pozivaju Gradsko vijeće da ne diže ruke za nove troškove građanima Karlovca nego da od gradonačelnika zatraži detaljan program modernizacije gradskih poduzeća s instrumentima za unapređivanje njihove konkurentnosti, s ciljem smanjenja daljnjeg financijskog opterećenja građana.

omicron