Bogat i raznolik program povodom Međunarodnog dana kulturne baštine

KARLOVAC – Povodom Dana europske baštine i Međunarodnog dana kulturne baštine u Karlovcu će 23. rujna biti organiziran raznolik program, i to na više lokacija.

Što će se sve moći vidjeti najavili su danas predstavnici karlovačkog Gradskog muzeja, Nacionalnog svetišta svetog Josipa i Dijecezanskog muzeja Zagrebačke nadbiskupije, Gimnazije, Dobrovoljnog vatrogasnog društva Karlovac, Vodovoda i kanalizacije i Zimske likovne kolonije. Svi oni u organizaciju su se uključili sa zajedničkim ciljem – povećati pristup građana našoj baštini i omogućiti im da razgledaju ono što se često nalazi dalje od očiju šire javnosti.

Gradski muzej tako će ovim povodom u svim svojim prostorima imati besplatan ulaz za posjetitelje, a vrata će im biti otvorena do 19 sati.

– Želimo skrenuti pažnju na novorestaurirane predmete. To je drveni čamac iz 16. stoljeća koji je pronađen u Rečici, zatim amfibijsko vozilo na Turnju, i tri mozaika iz glorijete s vojnog groblja Hermana Bollea – ispričala je ravnateljica muzeja Hrvojka Božić.

U Gimnaziji će se od 9 do 22 sata moći razgledati restaurirana zbirka starih učila.

Vrijedan dio kulturne baštine su i sakralni eksponati, stoga će na Dan kulturne baštine za razgledavanje biti otvoreno i Nacionalno svetište svetog Josipa, i to od 9 do 18 sati, kao i Župna crkva Majke Božje Snježne.

Zanimljive eksponate povodom Međunarodnog dana kulturne baštine i Dana europske baštine moći ćete razgledati i u Muzeju vatrogastva na Gazi, muzejskom postavu u vodocrpilištu Borlin, kao i Galeriji ZILIK, gdje će biti izloženi svi radovi nastali na ovogodišnjoj Zimskoj likovnoj koloniji.