Rođendanskom tortom obilježena godišnjica projekta Kaaquarium

KARLOVAC – Rođendanskom tortom i obilaskom gradilišta jutros je prigodno obilježena godišnjica početka projekta karlovačkog akvarija.

Podsjetimo, riječ je o projektu vrijednom preko 36 milijuna kuna, kojega financira Fond za regionalni razvoj Europske unije, a jedan je od 15 odabranih projekata na prvom natječaju za strukturne fondove.

– Mnogi građani postavljaju pitanje zbog čega se radi akvarij i imaju sliku da je to akvarij kakvog ja imam u sobi, s jednom malom ribicom. Ovo nije takav, nego akvarij koji će biti puno veći od onog u Crikvenici. Druga dvojba koja mnoge brine je zašto smo se odlučili za akvarij, a ne za sanaciju vrelovoda u Toplani. Odlučili smo se za ovo zato što smo mogli dobiti novac. U Hrvatskoj je konkuriralo 150 projekata, a do ove faze ih je došlo desetak, ostali su promašili priču jer su se kandidirali za nešto što su očito krivo procjenili. Dakle, mi smo išli logikom – ono što se prvo nudi, da to pokušamo dobiti, da uskočimo na prvi vlak. Zato smo ovdje i zato je to projekt akvarija. Valja to objasniti, da je ovo u ovom trenutku najbolja investicija – rekao je prilikom obilaska gradonačelnik Damir Jelić.

Kako doznajemo od izvođača radova, u protekla dva mjeseca koliko je prošlo od početka radova na desnoj obali Korane, nije bilo nepredviđenih teškoća, već se svi radovi odvijaju po planu. Stoga planirano vrijeme otvorenja akvarija i dalje ostaje rujan iduće godine.

Karlovački akvarij obogatit će lokalnu turističku ponudu, nudeći atraktivan sadržaj kroz cijelu godinu. Također je od velike važnosti za lokalno gospodarstvo, naime radove na izgradnji izvode karlovačke tvrtke AB Gradnja i ENA te KGH iz Zagreba. Nakon otvorenja akvarija, radno mjesto u njemu bi trebalo pronaći osam djelatnika.