Primjedbe i sugestije na Plan razvoja toplinskih sustava primaju se u Gradskoj upravi

KARLOVAC – Grijanje je u Karlovcu aktualan problem, a u Gradskoj upravi odlučeno je da se krene u izradu Plana razvoja toplinskih sustava. Plan je izrađen i predstavljen, a građani imaju priliku do polovice listopada uputiti svoje primjedbe i sugestije.

Iako nije zakonska obveza održati javnu raspravu ili predstaviti Plan, u Gradu je odlučeno da se to učini, rekla je gradska pročelnica Martina Furdek Hajdin. Razlog je da se javnosti pruži prilika da pročitaju dokument i dostave svoje primjedbe.

Polazište za izradu ovog plana leži u Zakonu o tržištu toplinske energije, prema kojem jedinice lokalne samouprave moraju razmišljati o razvoju toplinskih sustava, rekao je izrađivač Plana Dean Vidak, iz tvrtke Ekonerg.

Najveći problem je svakako što je više od 2/3 postojeće mreže starije od 25 godina te će biti nužna revitalizacija što i jest plan Gradske toplane koja izrađuje dokumentaciju za prijavu na Fondove, dodao je Vidak. Očekivanja su da bi se prolaskom projekta zamijenilo oko 70 posto mreže, a ušteda bi iznosila gotovo 10 posto od ukupno proizvedene topline, smanjila bi se i emisija CO2, a dio sredstava povukao iz europskih fondova.

Plan je podijeljen u šest opskrbnih područja u koja su uključena i ona koja trenutno nisu u sustavu. No energetska obnova je jedan od najbitnijih preduvjeta za kvalitenije grijanje i manju potrošnju, smatraju izrađivači plana. Tekst plana nalazi se na internet stranicama grada, a primjedbe i sugestije možete uputiti putem e – mail adrese toplinski.sustavi@karlovac.hr.