Grad odbio zamolbu KAoperative za akciju čišćenja Hrvatskog doma

KARLOVAC – Sljedećeg vikenda trebala je biti održana akcija čišćenja prostora Hrvatskog doma, za što je načelno postojao dogovor mreže Udruga Kaoperativa i Grada Karlovca, no tada je iz Upravnog odjela za imovinsko pravne poslove i upravljanje imovinom stigla usmena odbijenica zato što prostor ne zadovoljava minimalne tehničke uvjete, odnosno zgrada je nesigurna za boravak ljudi.

Nekad kultno okupljalište Karlovčana, već godinama stoji zapušteno i na prvi pogled bi se reklo zaboravljeno. Neke aktivnosti ipak postoje, tako je prije nekoliko godina opet proradila Mala Scena, a o Hrvatskom domu i njegovoj ulozi često se razgovara, no čini se da na tome i ostaje. U KAoperativi razočarani su odbijenicom za akciju čišćenja kojom su htjeli potaknuti građane da se uključe u promišljanje budućnosti Hrvatskog doma.

Ne bi to bilo ništa čudno, da u Hrvatskom domu nije bilo događanja, pa se u Kaoperativi pitaju kako jedni mogu boraviti u tom prostoru i to nije opasno, a drugi ne mogu. Naime, u prostoru Hrvatskog doma u lipnju se snimao dio filma Jezero i bila je postavljena cijela scena, a unutra je boravio velik broj ljudi.

Upitna je naša buduća suradnja i način komunikacije s Gradom po pitanju društvenog aktivizma, nezavisne kulture, javnih prostora i svega ostalog, kaže Domagoj Šavor.

Je li Hrvatski dom uopće pravo mjesto za kulturno – društveni centar, želi li Grad uopće na suradnju sa sektorom nezavisne kulture, postavlja se dosta pitanja, kazao je Denis Mikšić. S nekoliko gradskih odjela ostvarena je izvrsna suradnja, komunkacija je na tjednoj razini, svi su se složili s idejom Hrvatskog doma kao društveno – kulturnog centra, no to i ostaje samo na ideji još od prošlog Programa za mlade prije desetak godina, dodaje Mikšić.

Je li problem u pročelnicima koji dolaze iz HSS-a Mikšić nije htio komentirati, rekao je samo da Hrvatski propada već godinama, a na vlasti su se mijenjale sve stranke.