100-postotan odaziv na štrajk u 12 osnovnih škola u Karlovačkoj županiji

KARLOVAC – Učitelji i profesori danas su u štrajku. U većini škola ne održava se nastava, a štrajk će, kako je najavljeno, trajati sve dok Vlada zaposlenicima u obrazovanju i znanosti ne odobri traženo povećanje plaća za 4 posto.

U školama u Karlovačkoj županiji odaziv na štrajk je dobar. Županijska povjerenica Sindikata hrvatskih učitelja Biserka Šintić zadovoljna je odazivom, ističe da je u čak 12 osnovnih škola odaziv štrajku 100-postotan. Nastava se ne održava u OŠ Grabrik, Turanj, Mahično, Rečica, V. Nazor u Dugoj Resi, Netretić, Rakovica, Slunj, Cetingrad, Žakanje i Kamanje. U OŠ Braća Seljan također nema nastave, ali u školu je došlo 11-ero prvašića koje učiteljice čuvaju. Na Baniji u štrajku sudjeluje 87 posto učitelja i nastavnika, u Skakavcu 94 posto,Vojniću 69 posto, Plaškom 58 posto, Generalskom Stolu 56 posto te Krnjaku 55 posto.

U sindikatu se nadaju da će resorni ministar pokazati razumijevanje za zahtjeve prosvjetara, u suprotnom će se, poručuju, štrajk nastaviti i u ponedjeljak. Roditeljima pročuju da prate medije kako bi doznali hoće li se u ponedjeljak održati nastava.

Što se pak tiče situacije u srednjim školama, sve škole u Karlovačkoj županiji, osim Ekonomsko-turističke škole također štrajkaju u većem ili manjem postotku. Prosječno možemo govoriti o 60% štrajku. Najveći odaziv, od preko 60% je u Šumarsko-drvodjeljskoj, Glazbenoj i Gimnaziji Karlovac te Tehničkoj školi Karlovac, izvjestila je županijska povjerenica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Jelena Despot.