Međunarodni dan srca!

KARLOVAC – Od kardiovaskularnih bolesti umire gotovo svaka druga osoba u zemljama zapadne civilizacije, a oboljenju su podložne sve dobne skupine. Godišnje u svijetu uzrokuju 17,3 milijuna smrti. U Hrvatskoj su kardiovaskualrne bolesti također na vrhu ljestvice smrtnosti, a kako bi smanjili taj broj, danas je u Karlovcu obilježen Svjetski dan srca. Ovogodišnji moto akcije je “Odabir za zdravo srce, za svakoga i svugdje”.

Već tradicionalno svakog rujna obilježava se Svjetski dan srca u svim gradovima Karlovačke županije i općini Vojnić.

Glavni uzroci oboljenja su nezdrava prehrana, premalo kretanja i pušenje. Dobra vijest je da većinu srčanožilnih bolesti uzrokuju čimbenici rizika koje je moguće kontrolirati, liječiti ili izmijeniti  te se preventivnim djelovanjem može smanjiti smrtnost za čak 40-70 posto. Važno je od djetinjstva usvojiti zdrave životne i prehrambene navike.

Već i 30 minuta tjelesne aktivnosti dnevno smanjuje rizik od srčane bolesti i moždanog udara. Pritom se ne misli samo na šport, već na svaki tjelesni pokret koji troši energiju – igranje s djecom na svježem zraku, šetnja, pospremanje kuće i ples. Treba paziti na prehranu jer hrana s visokim unosom zasićenih masti, trans-masnih kiselina i soli povećava rizik srčanog ili moždanog. Dakle, čuli ste savjete, a na vama je sad da odlučite hoćete li ih i usvojiti.