Današnji vodni val je prošao bez većih posljedica, no nove oborine mogle bi donijeti probleme

KARLOVAC – Nakon gotovo dva dana neprekidnog padanja, kiša je danas konačno stala. Ipak, dva dana je bilo sasvim dovoljno da narastu vodostaji karlovačkih rijeka. Iako je uskoro iza nas djelomice sunčan i suh dan, kiša je već najavljena za sutra. Odgovor na pitanje postoji li opravdani strah od novih poplava pokušali smo dobiti u Ispostavi Karlovac Hrvatskih voda.

Iako je rujan prošao bez poplava, čini se da će listopad biti u znaku visokih vodostaja, danas je opasnost prošla, no ako se ostvare najave prognostičara i bude još padalina sljedećih dana, vodostaji bi ponovo mogli bujati.

Kiša koja je najavljena donijet će formiranje nvoog vodnog vala, mi pratimo stanje, prognoze su kao i za ovaj vodni val promjenjive, tako da ćemo vidjeti, koja oborina na kojem dijelu će se ostvariti, kaže voditeljica karlovačke Ispostave Hrvatskih voda Biljana Željeznjak.

Kod ovih vodostaja imali smo problema, s nekim prometnicama koje su na nižim dijelovima, bilo je poplavljivanja dijela kolnika ceste za naselje Mala Švarča na području Karlovca te problemi poplavljivanja nekih nižih područja, površina uz korita i slično, dodaje Željeznjak.

Za sada se poduzimaju pripremne mjere, svi sudionici, odnosno službe koje u svojim domenama imaju neke određene zadatke upozorit će se na situaciju, podignut će se njihova spremnost, a tada preostaje samo čekanje novog vodnog vala.

Svi koji su imali problema u proteklom periodu znaju da svaki novi vodni val nitko ne može garantirati niti visinu nit kad će doći, znači svi ljudi uz rijeke jako dobro znaju da uvijek moraju živjeti osluškujući i prateći stanje, kaže Željeznjak.

Hoće li neke radnje koje su odrađene tijekom ove godine, a trebale bi barem ublažiti izljevanje karlovačkih rijeka, biti od koristi preostaje nam vidjeti.

Gornje Mekušje je zaštićeno nasipom, a što se tiče drugih dijelova napravljeni su zahvati kojima bi se štete umanjile, vodni val što bezbolnije propustio kroz Karlovac, ali za visoke vode, velike poplave pomaže jedino sustav obrane od poplave koji se ove godine dosta projektira, ali do izgradnje smo još daleko, zaključuje Željeznjak.

U svakom slučaju mještanima naselja uz karlovačke rijeke predstoji period iščekivanja novog vodnog vala i nada da on neće biti jak kao što je bio prošle godine u rujnu.