Pedesetak izlagača na 8. Sajmu poslova u Karlovcu

KARLOVAC – Karlovački ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje organizirao je danas 8. Sajam poslova. Pod pokroviteljstvom Grada Karlovca i Karlovačke županije sajam je usmjeren jačanju partnerstva svih sudionika na tržistu rada i poticanju direktnog kontakta poslodavaca i potencijalnih radnika. Sajam poslova otvorio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić koji je održao predavanje na temu Garancije za mlade i mjere za poticanje zapošljavanja mladih.

Na karlovačkom sajmu danas se predstavilo 50-ak tvrtki, ustanova i udruga koje traže radnike, a posjetitelji su životopise mogli ostaviti na štandovima vodećih poslodavaca Karlovačke županije, poput HS produkta, Alstoma, Tvornice turbina, te MORH-a, MUP-a, Gospodarske i obrtničke komore, te raznih udruga. Ujedno su se ove godine predstavile i srednje škole s područja naše županije, a za koja zanimanja se u Karlovcu mogu školovati mogli su doznati osmaši. Poseban naglasak bio je na Garanciji za mlade, koju je predstavio ministar Mirando Mrsić.

– Hrvatska je smanjila broj nezaposlenih mladih sa 52 posto na ispod 40 posto. Druga mjera koja je polučila odlične rezultate među poslodavcima je zapošljavanje mladih na neodređeno vrijeme, uz oslobađanje doprinosa na pet godina. Prema našim podacima čak 26.000 mladih je zaposleno i na taj način omogućeno im je da ostanu u Hrvatskoj, ispričao je ministar Mrsić.

Iako je poseban naglasak ovogodišnjeg Sajma poslova bio na zapošljavanju mladih, ministar se pohvalio i poboljšanjem uvjeta zapošljavanja i drugih dobrnih skupina, što je rezultat, dodao je, novog Zakona o radu.

Iz karlovačke podružnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje stiže još dobrih vijesti. U posljednjih 20 godina, kažu, nikad nije bilo manje nezaposlenih.

Učenici i studenti na Sajmu poslova su mogli više doznati i o mogućnostima obrazovanja i zapošljavanja u Europskoj uniji, o čemu su ih informirali predstavnici Europe Direct centra Karlovac.

sajam_poslova_2015_2