KABA

U Kupi kod Kamenskog pronađen rimski riječni brod iz 1. stoljeća

KARLOVAC – Rijeka Kupa bogata je arheološkim nalazištima, a jedno od najvažnijih ove su godine počeli istraživati arheolozi Hrvatskog restauratorskog zavoda, točnije Odjela za podvodnu arheologiju. Radi se o rimskom riječnom brodu koji je potonuo u brodolomu kod Kamenskog, pretpostavlja se u 1. stoljeću.

Karlovačke rijeke već se godinama istražuju, a zadnje u nizu je istraživanje potonulog rimskog riječnog broda koji se nalazi između Kamenskog i Kobilića Pokupskog. Radi se o međunarodnom istraživanju na kojem je sudjelovalo desetak arheologa i to iz Odjela za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda te francuskim kolegama iz Centra Camille Julien koji su specijalizirani za podvodnu arheologiju.

Sve informacije koje se dobiju istraživanjem će biti iznimno važne, jer na je posljednji takav brod istraživan 1985. godine u Kupi kod Siska. Osim toga poznata su još tri nalazišta odnosno arheološke lokacije u slivu Kupa – Sava – Dunav na kojima se nalaze riječni brodovi. Lokacija broda poznata je već 30-ak godina, komade bronce pronalazili su ljudi prilikom vađenja pijeska u Kobiliću Pokupskom, a tada je Antun Maslov roneći pronašao ostatke i javio u Gradski muzej i tu je počela priča oko istraživanja lokaliteta.

Brodolom je prema analizi C14 jednog komada drveta datiran na kraj 1. i početak 2. stoljeća, a detalji će se znati nakon daljih analiza.

Pretpostavlja se da u blizini mora biti i drugi brod koji je prevozio broncu. Radi se o zanimljivom i značajnom nalazu za naše područje, ali i šire, a pretpostavka je da bi sličnih nalaza moglo biti još, konačno karlovačke su rijeke uvijek bile plovne, pa tko zna koje tajne skrivaju.

Galerija forografija na našoj facebook stranici.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=882690601826530&id=317858108309785