Ministar Jakovina u posjetu Karlovcu uoči najavljenih poplava

KARLOVAC – Iako su vodostaji svih karlovačkih rijeka trenutno u padu, zbog velike količine oborina koje se očekuju tijekom iduća dva dana, u tijeku su pripreme za obranu od poplave.

Zbog poplave koja prijeti Karlovcu, resorni ministar Tihomir Jakovina, generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić i ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić obišli su danas građevinske mjere na trasi budućeg prokopa Korana – Kupa u Gornjem Mekušju.

Iz Hrvatskih voda izvjestili su da su uvedena stalna dežurstva stručnih službi te je angažirano oko 50 radnika licenciranih trgovačkih društava na punjenju i otpremi vreća s pijeskom. Jučer je izdano oko 33.000 komada vreća mjesnim odborima kako bi se provela zaštita materijalnih dobara na nebranjenim područjima,a radi dopune broja vreća s pijeskom organizirano je dodatnih 50.000 vreća.

Prema trenutno raspoloživim podacima očekivani maksimalni vodostaji u Karlovcu bit će u petak u jutarnjim satima. Iako je još jučer bilo najavljeno da bi nas mogla zadesiti repriza rekordne poplave iz lanjskoga rujna, najnovije prognoze Hrvatskih voda ipak kažu da vodostaji Kupe i Korane ne bi trebali prijeći 7 i pol metara, što znači da ipak ne bi trebalo doći do izvanrednog stanja.

Ministar Jakovina je naglasio da ovako ozbiljne teme ne bi smjele biti predmet predizborne kampanje, dok je voditeljica karlovačke Ispostave Hrvatskih voda Biljana Želježnjak građanima poručila da se ipak previše ne opuste.