Karlovčanima predstavljen crowdfunding

KARLOVAC – Jeste li znali da je postolje na kojem stoji kip slobode u New Yorku financirano zahvaljujući crowdfundingu? Upravo o tom modelu financiranja projekata više su mogli saznati zainteresirani Karlovčani na edukaciji koja je održana u Gospodarskoj komori.

Crowdfunding, odnosno alternativni načini financiranja projekata predstavljeni su danas, radi se o relativno novom načinu financiranja u Hrvatskoj, zahvaljujući kojem je prošle godine realizirano 14 projekata u vrijednosti nešto većoj od dva milijuna kuna.

Čar crowdfundinga je što okuplja velik broj ljudi i transparentan je proces jer donatori stalno dobivaju povratne informacije od voditelja projekta. U Hrvatskoj je posljednje dvije godine crowdfundig zaživio u određenoj mjeri, a u svijetu je već nekoliko godina taj način financiranja prepoznat.

Jednu od najuspješnijih hrvatskih kampanja u prošloj godini je ostvario Hrvoje Prpić koji je za svoj projekt Trillenium prikupio novac, a posljednja uspješna kampanja bila je prikupljanje sredstava za nosiljke za djecu izbjeglica koja je premašila traženi iznos za 550 posto, prikupljeno je više od 13 tisuća dolara.

Crowdfundingom se mogu financirati ideje od putovanja oko svijeta, pa do onih poduzetničkih i humanitarnih. Cilj je predstavljanjem ove mogućnosti potaknuti više projekata u Hrvatskoj koji bi biti financirani kroz crowdfunding.