Karlovački inovatori na izložbi inovacija ARCA 2015. osvojili osam medalja

ZAGREB – Jednu zlatnu, dvije srebrne i tri brončane medalje osvojili karlovački inovatori na ovogodišnjoj 13. Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2015. koja je održana u Zagrebu.

Zlatom je nagrađena inovacija HS Produkta “Dizajn – jurišna puška VHS2” čiji je autor Ivan Ferko. Prednost inovacije u odnosu na postojeća rješenja je moderan i funkcionalan dizajn s potpunom mogućnošću prilagodbe za ljevorukog i desnorukog korisnika.

Srebrnom medaljom nagrađene su inovacije “Ispušni difuzor plinske turbine” tvrtke Alstom, “Plutača na daljinsko upravljanje za spašavanje utopljenika” Mladena Horvatina, dok su broncu dobile inovacije Vladimira Tudića i Zorana Matića – “Sustav za uzorkovanje temperatura okoline”, “Rastavljivi donosač streljiva – pištolj XDS” Marije Špine iz HS Produkta i proizvodi od bamije Pere Perije iz Krnjaka.

Posebnom nagradom Asocijacija inovatora Poljske nagrađena je inovacija Emila Butale iz tvrtke Veta d.o.o. “Sklopivi ured uz kontejner mobilnog reciklažnog dvorišta”. U kategoriji mladih inovatora brončanom medaljom nagrađen je Patrik Borjan iz OŠ Dubovac – Klub mladih tehničara s mentorima Zlatkom Mikačem i Miljenkom Ožurom za rad “Elektroničke igre… Lajka”.

Inače, Udruga inovatora Karlovačke županije ove se godine na izložbi ARCA predstavila s 12 inovacija.