Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović obišla poplavljena naselja

KARLOVAC – Današnjem sastanku Stožera zaštite i spašavanja u Karlovcu prisustvovala je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je potom zajedno sa članovima Stožera obišla neka od naselja pogođenih poplavom. Prva lokacija bilo je Mostanje.

– Sad treba sanirati štetu koja je nastala nakon ovih poplava, ali treba sve i zbrojiti. Činjenica je da u zadnjih godinu i pol-dvije su bile četiri velike poplave, od toga su tri bile elementarna nepogoda, ovaj puta za sada procijenjena šteta iznosi 30 milijuna kuna. Kad sve to skupa zbrojite, vrijednost nasipa koji su potrebni da bi se obranilo ovo područje od poplava iznosi oko 350 milijuna kuna, dakle to se definitivno isplati, osim novčano i financijski, i toga da se ove ljude riješi trauma, da svaki put moraju strahovati da li će im kuća biti poplavljena, da li će se održati zidovi, žbuka na zidovima i sve ostalo. Osim toga, ovo dokazuje da nam treba sustav domovinske sigurnosti kako bismo mogli uvezati i vatrogastvo, i službe spašavanja, Hravtske vode, šume, ceste, policiju, vojska i sve ostalo, da se prvo provodi sustav motrenja i izvješćivanja, a onda i sustav obrane od poplava. Ovdje je lokalna zajednica napravila sjajan posao i na tome im čestitam i svima želim što brži oporavak i nadam se da se ovo neće ponoviti, ali evo klimatske promjene pokazuju da je vrijeme postalo nepredvidljivo i da se na to moramo pripremiti – kaže predsjednica.

Obilazeći poplavljeno područje predsjednica je razgovarala s mještanima, zanimalo nas je kakvi su dojmovi.

– Ogorčeni su jer misle daj eto problem koji se može relativno brzo riješiti izgradnjom nasipa. Divim se zapravo njihovoj strpljivosti i načinu na koji reagiraju, jer mogu samo zamisliti taj strah i tjeskobu koju su osjećali dok je voda nadirala i dok su je pokušavali izbaciti iz kuće – dodala je.

No strpljenja mještana je sve manje. Ukupan iznos štete, koja je za sada procijenjena na 30-ak milijuna kuna, bit će poznat nakon što gradsko i općinsko povjerenstvo izradi izvješća i dostavi ih Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, koje će potom zbirne podatke dostaviti Državnom povjerenstvu. Međutim sve to vrlo malo znači građanima na terenu od kojih mnogi još nisu uspjeli sanirati lanjske štete, jer je iznos koji dobiju kao naknadu štete ionako samo simboličan.