Obilježavanje Međunarodnog tjedna zaštite na radu!

KARLOVAC – U povodu Međunarodnog tjedna zaštite na radu koji se ove godine obilježava u razdoblju od 19.-23. listopada organiziran je Okrugli stol na Veleučilištu u Karlovcu na temu “Izbor povjerenika radnika za zaštitu na radu; interes radnika i poslodavca – kako zakonsku mogućnost pretvoriti u stvarnost?” . Riječ je o nastavku na radni sastanak koji je održan 18. rujna na temu suradnje Zavoda za unaprijeđivanje zaštite na radu s Veleučilištem u Karlovcu.

Nakon stupanja na snagu Zakona o zaštiti na radu u značajnom broju radnih sredina nije iskorištena mogućnost, ali i realna potreba izbora povjerenika radnika za zaštitu na radu. Na takav način izostaje aktivno sudjelovanje predstavnika radnika u aktivnostima na zaštiti i promicanju interesa radnika u ovom području te na nužnoj suradnji s poslodavcima, njihovim ovlaštenicima, stručnjacima zaštite na radu, inspektorima zaštite na radu i liječnicima medicine rada.

Ključno pitanje koje se još navodi je i izrada procjene rizika temeljem koje će se utvrditi realno stanje i rizici koje postoje na mjestima rada na osnovu čega bi se utvrdile daljnje mjere preventivnih aktivnosti ali isto tako dugoročno poboljšanje, unapređenje zaštite na radu u radnom okružju.

Okrugli stol ujedno je i bila prilika za početak daljnje suradnje, kao i predstavljanje Zavoda za unapređivanje zaštite na radu socijalnim partnerima (sindikatima i poslodavcima) u Karlovačkoj županiji i studentima Veleučilišta u Karlovcu.