Predstavljen HDZ-ov program za poljoprivredu

KARLOVAC – U Gradskoj knjižnici sinoć je predstavljen program za poljoprivredu na kojem su HDZ-ovi stručnjaci radili dvije i pol godine. Naglasak programa je na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima te na pomoći mladima da opstanu u ruralnim sredinama. Program je predstavio tajnik HDZ-ova Odbora za poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Tugomir Majdak.

Programom se želi povećati broj mladih nositelja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava sa devet na 20 posto u budućem razdoblju jer potencijali postoje, od 176 tisuća registriranih OPG-a, 54 tisuće mladih članova je unutar tih gospodarstva.

Aktualna vlast nije ništa učinila aktualnim mjerama u okviru programa ruralnog razvoja, kako bi približila kriterije mladim poduzetnicima, kako poljoprivrednicima, tako i poduzetnicima u ruralnom prostoru, kazao je Majdak.

Trebaju se osnivati proizvođačke grupe kako bi se pomoglo stočarskim sektorima koji trebaju biti jedan od prioriteta, prije svega proizvođači mlijeka, istaknuo je Majdak, kako bi preko zajamčenog otkupa i zastupajući interese preko proizvođačkih organizacija, proizvođači u sektorima poljoprivrede, i u sektorima voća i povrća, prozvodnje mlijeka, stočarske proizvodnje našli svoje mjesto.

Hrvatska može godišnje izvući od Europske unije 333 milijuna eura za razvoj poljoprivrede, kazao je Majdak i dodao kako je potreban sustavni strateški pristup projektima u okviru zaštite od poplava i infrastrukture u ruralnom prostoru.