Oko 35 autohtonih hrvatskih igrački stiglo u Dječji vrtić Švarča

KARLOVAC – U sklopu projekta ”Dajmo djeci korijene i krila” u 50 vrtića diljem Hrvatske stigle su vrijedne igračke za najmlađe, a donacija je danas stigla i u naš grad, točnije u Dječji vrtić Švarča.

– Izložba ”Svijet igrački” bila nam je povod za pokretanjem ovog projekta. Mladi roditelji nisu bili svjesni značaja ovakvih drvenih igračaka čiju je izradu zaštitio UNESCO, a izrađuje ih nekolicina majstora u okolici Marije Bistrice. Da bi one ostale na listi zaštićene nematerijalne baštine, moraju se dalje izrađivati. Rađene su po svim pedagoški standardima, a boje su ekološke i bezopasne za djecu. Namjera nam je u budućnosti i otvoriti muzej ovakvih igrački u Mariji Bistrici, ispričala nam je autorica projekta Mirjana Drobina iz Etnografskog muzeja Zagreb.

Dječji vrtić Švarča tako je bogatiji za 35 drvenih igračaka, a projekt su podržali Karlovačka županija te Grad Karlovac.

– Prisjetio sam se dana kada sam se i ja igrao s ovakvim igračkama, naravno da me ovo vratilo u djetinjstvo. Ovaj projekt je hvalevrijedan i bez razmišljanja smo ga podržali, kazao je župan Ivan Vučić.

– U ovom svijetu koji je uzburkan svakakvim ludostima i brzim ritmom života, upravo svi težimo za ovom dječjom nevinosti, a ove autohtone hrvatske igračke su nešto posebno što me veseli, dodao je gradonačelnik Damir Jelić.

Djeca će se ovim igračkama igrati povremeno, svako dijete morat će se i brinuti za igračku s kojom se igra jer važno je da od najmlađe dobi djeca uče što je naša kulturna baština i kako se treba pravilno brinuti o njoj.

svarca_igracke_01