Prema prvim procjenama štete od odrona i poplava u listopadu 60 milijuna kuna

KARLOVAC – Prema prvim procjenama šteta od elementarnih nepogoda u listopadu ove godine iznosi 60 milijuna kuna. Od toga je procijenjeno da je šteta od odrona 28 milijuna i 680 tisuća, dok je šteta od poplava 31 milijun kuna. Dodatno se pogoršalo stanje na 52 stara klizišta i nastalo je 14 novih. U poplavama je stradalo 500 obiteljskih kuća i 530 gospodarskih objekata te brojne poljoprivredne površine.

U posljednjih 13 mjeseci za područje Grada Karlovca proglašene su četiri elementarne nepogode s ukupnom štetom većom od 160 milijuna kuna, lani smo imali dvije – u veljači i rujnu, a ove godine u listopadu također dvije – prvu od odrona i drugu od poplava. Iako je prva procjena da su nastale štete u iznosu od 60 milijuna kuna, valja napomenuti da tu nisu ubrojane štete nastale na imovini javnih poduzeća u vlasništvu RH, primjerice šume i vode, koje se prjavljuju direktno nadležnim ministarstvima, istaknula je zamjenica gradonačelnika Marina Kolaković.

Poplave su ovog puta odnijele 31 milijun kuna, na javnoj infrastrukturi grada šteta je poprilično točno utvrđena jer su ekipe bile na terenu i iznosi 7,5 milijuna kuna, dok je šteta na domovima i objektima građana procijenjena na 20 milijuna kuna. Pravne osobe, gospodarski i poslovni subjekti su prema procijeni oštećeni za 3,5 milijuna kuna. Velik je to financijski udar na proračun Grada koji je prošle godine izdvojio milijun kuna za sanaciju šteta građana. Milijun kuna prikupljeno je i u prošlogodišnjoj akciji Nema predaje, a iz Državnog proračuna stiglo je 800 tisuća kuna.

Hitna sanacija nastalih šteta ove je godine već koštala grad 3 milijuna kuna, a trenutno se primaju prijave šteta u Gradskoj upravi i to za elementarnu nepogodu nastalu odronom zemljišta do 26. listopada, a za elementarnu nepogodu uzrokovanu poplavom do 27. listopada ove godine i to radnim danima od 7 do 19 sati.