KABA

Udruga Franak poziva u pomoć građane zadužene u eurima!

HRVATSKA, KARLOVAC – Nastavlja se rad banaka i dužnika u švicarskim francima. U Udruzi Franak su ogorčeni jer već mjesec dana uzalud čekaju da im banke dostave tražene podatke o kretanju kamatnih stopa za stambene kredite u eurima u posljednjih 11 godina, a iste podatke im je odbila dati i Hrvatska narodna banka. Zato apeliraju na građane koji su zaduženi u eurima da im pomognu u prikupljanju potrebnih informacija. Tekst priopćenja Udruge Franak prenosimo u cijelosti:

Članovi Udruge Franak, slijedom konverzije kredita CHF u kredite u Eurima, već neko vrijeme pokušavaju doći do podataka o kretanju kamatnih stopa za stambene kredite u eurima za razdoblje od 2004. godine do danas. Nažalost, pri tom smo naišli na igroriranje od strane svake od osam banaka (Hypo Alpe Adria banka, Raiffeisen bank, OTP banka, Splitska banka, Zagrebačka banka, Erste banka, Privredna banka Zagreb i Sberbank) od koje smo zatražili spomenute podatke.

Slijedom toga, Udruga Franak je 25. rujna 2015. Ministarstvu financija i Hrvatskoj narodnoj banci poslala dopis sa zahtjevom za dostavom, odnosno javnom objavom navedenih podataka. Na taj upit Hrvatska narodna banka odgovorila je kako raspolaže podacima o kretanju kamatnih stopa tek za razdoblje od 2011. godine naovamo te da nije u mogućnosti dostaviti tražene podatke jer su statistički povjerljivi i predstavljaju službenu tajnu. Pritom napominjemo kako su spomenuti dopis Udruge Franak i odgovor na dopis Hrvatske narodne banke u cjelosti dostupni na internetskim stranicama Udruge Franak.

S obzirom na to da Hrvatska narodna banka odbija podatke dostaviti te da stoga Udruga Franak zasada nije u mogućnosti doći do podataka o kretanju kamatnih stopa na stambene kredite u eurima za razdoblje od 2004. godine do danas, a smatramo da je ono, poput kretanja kamatnih stopa na kredite u švicarskim francima, također protuzakonito, ovim putem apeliramo na sve korisnike kredita u eurima da nam iz svojih ugovora o kreditu pošalju podatke o početnim ugovorenim kamatnim stopama i o njihovim promjenama do danas.

Pozivamo ih da na adresu elektroničke pošte konverzija.uf@gmail.com dostave sljedeće podatke: iznos kredita, datum i godina podizanja kredita, rok otplate, početna kamatna stopa, promjene kamatnih stopa po mjesecima i godinama.”