Završen projekt razminiranja u naselju Kokani u općini Josipdol

JOSIPDOL –  Završeno je razminiranje u zaseoku Kokani u općini Josipdol koje je počelo u srpnju ove godine.

Radi se o 72.132 četvorna metra livadne i šumske površine, za čije je razminiranje novac osiguran donacijskom priredbom “Večer za sigurne korake” koju je lani u studenom organizirala Američka gospodarska komora u Hrvatskoj. Prikupljeni novac potom je uvećan sredstvima američke Vlade.

Zato su danas ček vrijedan 830 tisuća kuna karlovačkom županu Ivanu Vučiću i ravnatelju Hrvatskog centra za razminiranje Draženu Jakopecu uručile izvršna direktorica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj Andrea Doko Jelušić i veleposlanica SAD u Hrvatskoj Julieta Valls Noyes.

– Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas ovdje, na mom prvom događaju vezanom uz razminiranje u Hrvatskoj. Razminiranje je još jedan primjer suradnje između naših dviju zemalja. Svakodnevno s našim partnerima u Hrvatskoj radimo na jačanju zajedničke sigurnosti, unapređenju prosperiteta i zajedničkih vrijednosti, a predanost razminiranju dotiče sve ove ključne ciljeve. SAD je vrlo ponosan na svoju podršku Hrvatskoj u cilju smanjenja opasnosti od mina. Od 1999. godine, američka vlada je donirala 30 milijuna dolara za projekte razminiranja, uz pomoć kojih je razminirano 16 četvornih kilometara zemljišta – rekla je veleposlanica SAD u Hrvatskoj Julieta Valls Noyes.

Nakon završetka ovog projekta, u Karlovačkoj županiji preostala su 55 četvornih kilometara minski sumnjivog prostora. Petina tog područja odnosi se upravo na općinu Josipdol.

Inače, na podrčju Karlovačke županije od 1991. godine do danas od mina je stradalo 267 osoba, od čega 62 smrtno. Osim što su prijetnja sigurnosti, mine također onemogućuju normalizaciju života i bilo kakvu ekonomsku djelatnost. Zato su u općini Josipdol sretni zbog svakog očišćenog metra zemljišta, kaže načelnik Zlatko Mihaljević, koji je, zajedno sa županom Ivanom Vučićem, zahvalio donatorima.

Ujedno je danas najavljena nova dobrotvorna “Večer za sigurne korake”, koja će biti održana idući tjedan u Zagrebu, a kojom će se ovaj put prikupljati novac za razmiranje Sisačko-moslavačke županije.