Grad Karlovac aplicirao za sredstva Ministarstva turizma za nastavak uređenja Starog grada

KARLOVAC – Zahvaljujući sredstvima Ministarstva turizma i Grada Karlovca proljetos je uređena unutrašnjost Starog grada Dubovca. Investicija vrijedna 600 tisuća kuna nije kraj ulaganja u ovu lokaciju, naime posljednjih mjeseci gradska uprava radi na tome da Stari grad osim kao objekt kulturne baštine zaživi u gospodarskom i turističkom smislu.

– Aplicirali smo na natječaj Ministarstva turizma, također kao nastavak uređenja Starog grada Dubovca. To su bespovratna sredstva kojima bismo dali naglasak na poveznicu s Nacionalnim svetištem svetog Josipa, znači na neki vid vjerskog, hodočasničkog turizma, kao i s našim obrticima, privrednicima u smislu razvoja suvenirnice i suvenira, s poveznicama na obrazovni sustav vezano za obrazovanje u ugostiteljstvu i turizmu, znači sve one struke koje su vezane na kulturnu baštinu i turizam. Isto tako, htjeli bi ga željeli prilagoditi osobama s invaliditetom pa je u planu napraviti audio i taktilni vodič. Na tom natječaju ukupni iznos za koji smo aplicirali je oko 700 tisuća kuna, s time da je veći dio od Ministarstva turizma, a manji dio, oko 15 posto, se odnosi na financije od strane Grada Karlovca. Pokušali smo gledati cijeli prostor okolice Starog grada pa je napravljena i jedna studija na osnovu koje će se nastojati urediti i očistiti staro, dotrajalo i srušeno drveće, kako bi se otvorio pogled na Stari grad s autoputa i kako bi on dobio na vidljivosti. Uz to, želja nam je urediti stepenice koje vode od svetišta do Starog grada, koje sada nisu u funkciji – kaže gradska pročelnica za društvene djelatnosti Andreja Navijalić.

Rezultati natječaja trebali bi biti poznati do kraja godine.

Dok se čeka novac s državne razine, u gradskoj upravi rade ono što mogu učiniti sami. Tijekom ljeta uređeni su trijem, drugi kat i kule, što znači da je unutrašnjost, što se tiče građevinskih radova, potpuno uređena. Završen je i natječaj za ugostitelja, odabran je ugostitelj koji trenutno radi na projektiranju ugostiteljskog objekta u prizemlju, koji će upotpuniti ponudu Starog grada.

Kod razvoja novih turističkih proizvoda i destinacija veliku bi ulogu trebale odigrati i udruge, barem se tome nadaju u gradskoj upravi. Nedavni primjeri odlično posjećenih Steličarskog turnira i Festivala speleološkog filma, kao i Sajma vlastelinstva i Etno jazz festivala, dokaz su potencijala Starog grada Dubovca i interesa građana za sadržajima na ovoj lokaciji.