Tribina na temu ušteda u grijanju sutra u Gradskoj knjižnici

KARLOVAC – Što korisnici karlovačke Gradske toplane mogu poduzeti kako bi njihova potrošnja toplinske energije bila racionalna, a računi manji? Pitanje je to koje zanima brojne građane čiji su stanovi u sustavu centralnog grijanja. Priliku da dobiju odgovore imat će sutra u Gradskoj knjižnici gdje će biti održana javna tribina na ovu temu.

Tribinu organizira Gradska četvrt Novi centar, a na njoj će odgovore na pitanja građana davati stručni djelatnici Gradske toplane. Oni će podijeliti promotivni edukativni materijal na temu individualnih mjerila potrošnje toplinske energije, a ujedno informirati građane o mogućnosti za dobivanje subvencije za njihovu ugradnju.

Inače, na početku nove sezone grijanja u Karlovcu je znatno veći postotak zgrada koje su ugradil razdjelnike ili kalorimetre. U ovom trenutku ih ima oko polovice korisnika Gradske toplane.

Svi koji još uvijek nemaju individualno mjerilo potrošnje, nemaju još mnogo vremena. Za stambene zgrade s više od 70 stanova taj rok je 31. prosinac ove godine, no kako doznajemo još ima onih koji se nalaze u toj kategoriji a nisu ugradili mjerila.

Hoće li zbog nemogućnosti dogovora sa sustanarima oni građani koji u propisanom roku ne ispune svoju zakonsku obvezu plaćati visoke novčane kazne, u Gradskoj toplani za sada ne znaju. Oni, kaže direktor Inoslav Latković, neće provoditi kontrole korisnika, no inspekcije se mogu očekivati s državne razine.

Tribina na kojoj možete dobiti detaljnije informacije o kalorimetrima, razdjelnicima i ostalim temama vezano uz uštedu energije počinje sutra u 18 sati u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice.