Književna večer u Knjižnici za mlade – gost Kristian Novak

KARLOVAC – Večeras (30. listopad) će s početkom u 19 sati u Knjižnici za mlade biti održana književna večer na kojoj gostuje Kristian Novak.

Kristian Novak rođen je 1979. u Baden-Badenu u Njemačkoj. Godine 1998. upisuje diplomski dvopredmetni studij hrvatskog jezika i književnosti i njemačkog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, na kojemu je diplomirao 2005. Doktorski rad pod naslovom ‘Rekonstrukcija jezičnih biografija pripadnika ilirskoga pokreta. Prilog povijesnoj sociolingvistici hrvatsko-njemačkih jezičnih dodira’ obranio je u ožujku 2011. godine.

Godine 2005. objavio je roman ‘Obješeni’, u izdanju Biblioteke Insula, koja uz potporu Grada Čakovca okuplja kvalitetne međimurske autore.

Na književnoj večeri bit će predstavljen drugi autorov roman ‘Črna mati zemla’ iz 2013. u izdanju zagrebačkog Algoritma.

Črna mati zemla roman je o uspješnom mladom piscu, Matiji Dolenčecu, koji stvaralačku i ljubavnu blokadu pokušava otkloniti dosežući vlastitu, do amnezije potisnutu priču, onu koju je kompenzirao izmišljanjem svih drugih priča. Potisnuta pak priča Dolenčecova života traumatična je priča o njegovu djetinjstvu u međimurskom selu, o smrti oca, o osam samoubojstava, dva demona, gubitku prijatelja, o velikim mitovima i lokalnim legendama, o otvorenom povijesnom prijelomu 1991., svakodnevnim lažima, o osjećaju krivnje, o okrutnosti, samoći i ljubavi.