Obnovljeno 36 učila kabineta za fiziku Gimnazije Karlovac

KARLOVAC – Učilo može biti staro, ali ne zastarjelo; misao je vodilja zahvaljujući kojoj je restaurirano 36 gimnazijskih učila iz razdoblja od 70-ih godina 19. stoljeća, pa do prve polovice 20. stoljeća. Učila kabineta za fiziku ove su godine proglašena i kulturnim dobrom Republike Hrvatske, a pretpostavlja se da je na nekima od njih radio i sam Nikola Tesla dok je pohađao gimnaziju u Karlovcu.

Prije dvije godine restaurirana su prva učila Gimnazije Karlovac. Akcija je odrađena uz financijsku podršku Rotary cluba Karlovac – Dubovac koji su prepoznali važnost zbirke te su za restauraciju 30 učila izdvojili 40 tisuća kuna. Predstavljanje obnovljene zbirke na neki je način i početak proslave 250. obljetnice Gimnazije kojoj će biti posvećena cijela iduća školska godina.

Ovo nije bila prva humanitarna akcija dubovačkih rotarijanaca, već nastavak aktivnosti kojima žele biti sudionici života lokalne zajednice i pomoći tamo gdje mogu.

Obnovljena učila govore o visokoj razini srednjoškolskog obrazovanja u Karlovcu u vremenu 19, stoljeća i dokaz da je tadašnja Gimnazija stajala uz bok sličnim institucijama na području Austro-ugarske monarhije, istaknuo je predsjednik RC Karlovac – Dubovac Srećko Curman.

Učila su inače služila za pokuse iz područja optike, mehanike, akustike, termodinamike, elektrostatike i elektrodinamike, a u jednom od njih – točnije polarizatoru svjetlosti pronađen je komadić novina iz 1863. godine koji govori da postoji velika mogućnost da je upravo na njemu radio Tesla koji je gimnaziju pohađao od 1870. do 1873. godine.

gimnazija_ucila30101