dzeba

KARLOVAC – Prolaz između Ulice Tina Ujevića i Ulice Vladka Mačeka, odnosno prostor između pogona Gradske toplane i policijske postaje, mogao bi ubuduće nositi ime jednog od najznačajnijih novinara u hrvatskoj povijesti – Krešimira Džebe. Prijedlog je to kojega su, povodom 80. obljetnice Džebina rođenja, Gradu Karlovcu uputili Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva Ogranak Karlovac-Ogulin i Udruga za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka.

Džeba je rođen 1935. godine u Dubrovniku. Sa šest godina s obitelji dolazi u Karlovac gdje je polazio osnovnu školu i Gimnaziju. Odrastao je u Šimunićevoj ulici do odlaska na studij ekonomije u Zagreb, u kojem je nastavio živjeti i djelovati. Novinarstvom se počinje baviti 1957. godine, a u tom poslu je ostao najpoznatiji po činjenici da je uređivao čuveni Vjesnik u srijedu kada je taj tjedni list imao zavidnu nakladu od 300.000 primjeraka. Kao ekonomski analitičar i komentator zagovarao je liberalizaciju tržišta i veće društvene slobode. Bio je novinar visokog ljudskog i profesionalnog integriteta. Jedini je novinar izbačen iz Hrvatskog novinarskog društva, da bi mu posthumno ista organizacija dodijelila svoje najviše prizanje, Nagradu za životno djelo „Otokar Keršovani”.

Džebina deviza je bila da novinari ne smiju biti odgovorni nikome osim javnosti, čitateljima, profesiji i da novine služe kako bi političari stekli uvid u to što misle građani, a ne obratno. Bio je sudionik hrvatskog proljeća, a nakon njegovog sloma Džebi je zabranjeno javno djelovanje. Početkom 1990-ih se politički angažira. Bio je i zastupnik u Hrvatskom saboru. Izlaskom iz medijske izolacije javno je upozoravao na opasnost od politike Slobodana Miloševića, promovirao načela građanskog društva, moderne države, tržišnog gospodarstva i medijskih sloboda te kritizirao politiku privatizacije i pretvorbe.

HND Karlovac-Ogulin i Polka stoga smatraju da Džeba zaslužuje priznanje. Činjenica da jedna ulica nosi njegovo ime može imati pozitivan utjecaj na naraštaje Karlovčana, jer bi, smatraju, podsjećalo na njegov uzoran život i rad.