U Gradskom muzeju od srijede izložba u čast Josipa Kalasancija Schlossera viteza Klekovskog

KARLOVAC – U srijedu, 4. studenog u 18 sati u izložbenoj dvorani u potkrovlju Gradskog muzeja Karlovac otvara se izložba posvećena životu i radu znamenitog hrvatskog prirodoslovca, liječnika i pisca Josipa Kalasancija Schlossera viteza Klekovskog.

U znanstvenom se radu uglavnom bavio botanikom i entomologijom ostavivši iza sebe niz znanstvenih članaka i knjiga od kojih su najpoznatija velebna djela „Flora Croatica” i „Fauna kornjašah Trojedne kraljevine”. Bio je toliko značajan za znanost da su po njemu nazvane vrste poput karanfila Alyssum schlosseri Heuff. ex Schloss.& Vuk. ili fosilnog puža Helix schlosseriana Brusina 1869.

Osim posterskih priopćenja koji opisuju njegov život i djelo, posjetitelji će moći vidjeti dio Zbirke kornjaša Schlosser nastale njegovim djelovanjem, kao i herbarske primjerke koje je dr. Schlosser u svom radu prikupio. Također će biti izloženi i primjerci fosila koji su imenovani po dr. Schlosseru u čast.

Izložba je realizirana u suradnji s Hrvatskim prirodoslovnim muzejem i Gradskim muzejem Križevci, a ostaje otvorena do 3. veljače 2016. godine.

Gostovanje izložbe je realizirano sredstvima Grada Karlovca.