Solarno stablo stiglo na Vunsko polje

KARLOVAC – Solarno stablo stiglo je u Karlovac. Solarni punjač mobitela i tableta postavljen je na Vunsko polje, a ispod njegove krošnje nalazi se klupa na kojoj će se prolaznici, dok čekaju da im se mobitel napuni, moći i odmoriti. Nositelj projekta je Udruga za lokalni razvoj “Turbina promjena”, a 352 tisuće kuna vrijednu investiciju sufinancirali su Fond za zaštitu okolišta i energetsku učinkovitost i Grad Karlovac.

Karlovčani će već od idućeg tjedna svoje mobitele, tablete i prijenosna računala moći puniti na Solarnom stablu koje je postavljeno na Vunskom polju. Stablo s 14 utičnica puni se sunčevom energijom putem solarnih panela, te će nuditi i mogućnost korištenja besplatnog interneta.

Prolaznici će moći koristiti i besplatni Internet, a na stranicama udruge Turbina promjena moći će doznati i više o obnovljivim izvorima energije. Iako je stablo metalno, te će tijekom noći biti osvjetljeno, u blizini će biti postavljena nadzorna kamera.

Baterije na solarnom stablu trebale bi trajati oko tri godine, nakon čega će biti zamijenjene. Iako će se u isto vrijeme moći puniti 14 mobitela ili tableta, iz udruge su sigurni da će sunčeva energija biti dovoljna za punjenje svih uređaja u isto vrijeme.

Iz udruge Turbina promjena pozivaju građane da im se obrate za savjet iz područja obnovljivih izvora energije, te ako su zainteresirani za nabavku sličnih solarnih stabala ili klupa.