Dan hrvatskih knjižnica obilježava se sutra: Poklon građanima besplatno učlanjenje

KARLOVAC – Dan hrvatskih knjižnica i ove će godine biti obilježen i u Gradskoj knjižnici Ivana Gorana Kovačića. Poklon članovima je besplatno učlanjenje u knjižnicu, sutra tijekom dana, no uz neka ograničenja, naime besplatno se učlaniti mogu oni koji to čine prvi puta te oni kojima članarina ističe u studenom.

Dan hrvatskih knjižnica obilježava se 11. studenoga od 2010. godine kao spomen na proglašenje prvog hrvatskog Zakona o bibliotekama istog datuma 1960.

Knjižnice djeluju kao protuteža masovnim medijima i trendovima, usmjerene su na stvaranje, čuvanje i posredovanje kvalitetne informacije svim socijalnim, kulturnim i etničkim zajednicama. Hrvatske knjižnice temelj su obrazovnog, kulturnog, znanstvenog i nacionalnog identiteta, gospodarskog i društvenog razvoja, poručuju knjižničari.

Svake godine jedna knjižnica prima nagradu kao najbolja u Hrvatskoj. Na natječaju sudjeluju sve vrste knjižnica: školske, visoko školske, narodne, sveučilišne, a ove godine nagradu će iznimno dobiti dvije knjižnice – Općinska narodna knjižnica Drenovci i Sveučilišna knjižnica u Rijeci.

Samo jedne godine od 2010. do danas i djelatnici karlovačke knjižnice kandidirali su se na natječaj, nažalost nisu ušli u uži izbor, no nagrada koju je nedavno dobila Knjižnica za mlade kao najbolja poslovna knjižnica u Hrvatskoj je poticaj i motivacija da se uskoro pokuša doći i do ove nagrade