Još sedam osoba s invaliditetom dobilo osobne asistente

DUGA RESA – Sedam osoba s invaliditetom dobilo je osobne asistente, a sedam nezaposlenih osoba posao. Rezultat je to projekta “Širimo usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom” kojega provodi Udruga invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom grada Duge Rese. Projekt vrijedan nešto manje od pola milijuna kuna financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Tri osobe s invaliditetom iz Duge Rese i njih četvero iz općina Generalski Stol, Barilović i Netretić od sada će četiri sata dnevno imati pomoć u pospremanju, odlasku u trgovinu, liječniku, odlasku u šetnju, kazalište i sličnim društvenim aktivnostima. Neki od njih zbog svojih tjelesnih ograničenja do sada gotovo da i nisu izlazili iz svojih kuća, pa će im pomoć u obliku osobnog asistenta ne samo pomoći nego doslovce promjeniti život. Projektom dugoreške Udruge osoba s invaliditetom nisu su obuhvaćene samo osobe s tjelesnim invaliditetom, već i one s mentalnom retardacijom i duševnim bolestima, kaže voditeljica projekta Ismeta Bećirević.

Ovo je prvi projekt ove udruge kojega financira Europska unija. Ranijim projektima za koje su sredstva osigurana preko natječaja resornog ministarstva udruga je već uspjela zaposliti osam asistenata, tako da ih je sada ukupno 15 na dugoreškom području. Osim što mijenjaju živote osoba s invaliditetom, ovi projekti doprinose i smanjenju broja nezaposlenih. Naime, posao asistenta dobile su nezaposlene osobe i to iz posebno ranjivih skupina; mladi do 29 i žene starije od 45 godina.

Projekt će trajati godinu dana, ali tijekom iduće godine očekuje se raspisivanje novog natječaja tako da u Udruzi očekuju i nastavak financiranja u narednom razdoblju. Nadaju se i proširenju projekta, odnosno zapošljavanju dodatnih asistenata, jer, kažu, potrebe su velike, i u ovom trenutku pomoć osobnog asistenta treba još 30-ak članova udruge. Svi oni imaju stupanj invaliditeta između 80 i 100 posto i ovakva bi pomoć itekako unaprijedila kvalitetu njihovih života.