Kako financirati nabavu lektirne građe za školske knjižnice? Okrugli stol u OŠ Dubovac

KARLOVAC – Još 2013. godine nabavu lektirne građe prestalo je financirati Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa. To je školske knjižnice stavilo u nepovoljan položaj jer godišnja nabava svedena je na darove, zamjene i rijetku nabavu lektirnih naslova. Povod je to organiziranju okruglog stola koji je danas održan u školskoj knjižnici OŠ Dubovac.

Odrazi školskih knjižnica: zašto ulagati u knjižnice? naziv je okruglog stola koji je za cilj imao ponuditi odgovore kako financirati nabavu lektirnih naslova, jer upravo lektira je temelj promicanju čitalačkih navika i kompetencija učenika koje su temelj za stjecanje ostalih znanja.

Sadašnje stanje zabrinulo je djelatnike županijske matične službe koji su organizirali okrugli stol na kojem su okupili ravnatelje, djelatnike školskih knjižnica, ali i predstavnike grada i županije, kako bi zajedno pokušali pronaći rješenja.

Županija i jedinice lokalne samouprave morali bi iznaći rješenje, poručuje resorni županijski pročelnik Željko Šančić, no i osnivači se nalaze u financijskim teškoćama. U ozračju nedostatka sredstava svaka je kuna važna, dodaje Šančić. Knjižni fond, građa i sve ono što iz knjiga mogu naučiti djeca je bitno i sredstva će se morati pronaći u suradnji sa gradovima i općinama, smatra Šančić.

Do tada učenicima ne preostaje ništa drugo do čitati izdanja knjiga koja su u dobrom djelu slučajeva starija od njihovih roditelja.