Osnovan karlovački ogranak Udruge Franak, brojni građani došli po savjet

KARLOVAC – U Centru za mlade u Grabriku večeras je jedva bilo dovoljno mjesta za sve one koji su došli na prvi sastanak ogranka Udruge Franak za Karlovačku županiju. Udruga kojoj se i ranije za pomoć obratilo više stotina građana s karlovačkog područja, od danas i formalno ima ogranak u Karlovcu, a članovi će se ubuduće redovno sastajati kako bi zajedno lakše uspjeli u svojoj borbi protiv banaka koje su ih, kažu, svojim nezakonitim postupcima u proteklih nekoliko godina dovele u egzistencijalne probleme.

Glavna tema prvog sastanka bila je konverzija. Naime, ovih dana na adrese dužnika počeli su stizati novi izračuni njihovih kredita s aneksima ugovora, no i s odredbom u kojoj stoji da se situacija, ako Ustavni sud poništi zakone o kreditnim institucijama i o potrošačkom kreditiranju, vraća na izračun koji je vrijedio prije konverzije.

Banke su, podsjetimo, podnijele prijedloge za ocjenu ustavnosti ovih dvaju zakona, a također su zatražile da se do donošenja konačne odluke obustavi izvšenje svih pojedinačnih akata i radnji koje se poduzmaju na temelju ovih zakona. No Ustavni sud danas je donio odluku da te prijedloge neće prihvatiti i da će do konačne odluke oba zakona biti na snazi. Stoga brojne građane zanima što da poduzmu po pitanju novih ugovora, odnosno aneksa, koji im stižu posljednjih nekoliko dana. Iz Udruge Franak poručuju građanima da ne potpisuju anekse bez konzultacija s njima, te da pričekaju nekoliko dana i dobro prouče što im banke nude.

Karlovački ogranak Udruge Franak ubuduće će se sastajati barem jednom tjedno u Centru za mlade u Grabriku, kaže povjerenica Dijana Dorontić, a obavijesti o terminima građani će moći dobiti putem lokalnih medija, na web stranici Udruge, kao i na njihovoj FB stranici. Također poručuju da je na stranicama dostupan kalkulator za konverziju kojim se mogu poslužiti kako bi doznali koliko bi nakon konverzije iznosila njihova glavnica i rata kredita.

franak2