Svjetski dan sjećanja na žrtve prometa obilježava se i na području naše županije

KARLOVAC – Dan sjećanja na žrtve prometa obilježava se 15. studenog, a ove će godine na području policijske uprave Karlovačke biti obilježen dijeljenjem prigodnih letaka sudionicima u prometu te skupom kojim će se javnost upozoriti na najčešće uzroke prometnih nesreća i njihove posljedice.

U prvih deset mjeseci ove godine na cestama Karlovačke županije dogodilo se 17 prometnih nesreća s poginulim osobama. Zabilježeno je povećanje broja prometnih nesreća za dva posto, ove godine dogodilo se 910 prometnih nesreća, a broj teže ozlijeđenih osoba smanjen je za pet posto.

Zbog utjecaja alkohola dogodile su se 42 prometne nesreće, prošle godine bilo ih je 52. Brzina je definitivno ključni faktor u prometnim nesrećama – čak 232 dogodile su se zbog nje, kaže voditelj Službe policije PU Karlovačke Jure Pavlinić.

U razdoblju od 6. studenog do danas dogodilo se 17 prometnih nesreća, od čega četiri pod utjecajem alkohola, a najveća izmjerena koncentracija je bila 2,2 promila. Kako se 15. studenog obilježava Dan sjećanja na žrtve prometa policijska uprava Karlovačka izdala je prigodni letak kojim se vozače upozorava na činjenicu da se 90 posto nesreća događa zbog njihovih pogrešaka, kaže Pavlinić.

Prema Nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa za razdoblje od 2011. do 2020. godine jedan od ciljeva je smanjenje broja smrtno stradalih za 50 posto u sljedećih deset godina. Ovim bi do 2020. godine broj smrtno stradalih u cestovnom prometu u Republici Hrvatskoj trebao biti manji od pet osoba na svakih 100 tisuća stanovnika.