VOMP

  • November 15, 2015
  • Admin
  • 0

KARLOVAC – Prije 24 godine ustrojena je Oklopno mehanizirana postrojba Hrvatske vojske Karlovac. Tim povodom nekadašnji pripadnici brigade, danas okupljeni oko istoimene udruge okupili su se danas na Orlovcu kako bi odali počast poginulim i umrlim suborcima i prisjetili se ratnih dana.

Po zapovijedi zapovjednika 4. operativne zone Karlovac 15. studenog 1991. formiran je samostalni oklopno mehanizirani bataljun Hrvatske vojske sa zapovjednikom Vladom Vuljanićem, a razvio se iz oklopno mehanizirane jedinice 110. brigade.

Bojna je djelovala na cijelom području odgovornosti 4. operativne zone od Šišljavića do Ogulina kao pridodana postrojba borbenom rasporedu brigada koje su djelovale na tom području. U tom periodu tijekom borbenih djelovanja poginuo je Branimir Bencetić, a 13 pripadnika je teže ili lakše ranjeno. Krajem srpnja 1992. demobilizirani su, da bi krajem godine opet djelovali.

U Oluji su djelovali sa 137., 110. i 104. domobranskom pukovnijom, a svi su uspješno odradili pred njih postavljene zadatke. Udruga je konsituirana ove godine u srpnju, a do danas su već odradili dio zacrtanih aktivnosti, dok je u planu još čitav niz ciljeva.

Na obljetnici ustroja postrojbe bili su i brojni gosti iz drugih brigada, bivši zapovjednici i generali, a cilj je okupiti što veći broj bivših pripadnika i širiti istinu o Domovinskom ratu, jedna je od najvažnijih poruka upućenih sa današnjeg skupa.