Najavljen niz aktivnosti u povodu Mjeseca borbe protiv ovisnosti

KARLOVAC – Od 15. studenog do 15. prosinca obilježava se Mjesec borbe protiv ovisnosti. Povjerenstvo za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga Karlovačke županije tim povodom organizira niz predavanja, radionica, tribina i prezentacija u osnovnim i srednjim školama.

Cilj je upoznati mlade sa štetnim posljedicama konzumacije, ali i educirati roditelje i učitelje o važnosti preventivnog rada s djecom.

Inače, droga koja se najčešće koristi na području Karlovačke županije je marihuana. Iako policija bilježi i zloupotrebu ostalih droga, situacija na karlovačkom području nije alarmantna. Posljednjih godina ne bilježe se smrtni slučajevi povezani s predoziranjem, kao niti razbojništva u kojima bi se kao osnovni motiv mogla prepoznati ovisnost o drogama.

Rezultati Europskog istraživanja o pušenju, alkoholu i drogama koje je provedeno među srednjoškolcima Karlovačke županije, inače prvog standardiziranog istraživanja provedeno na ovom području, pokazuju da kod nas najveći problem nisu droge, već alkohol. Radi se o ponašanju koje je na ovim područjima još uvijek društveno prihvatljivo, zato je nužno kod mladih razvijati odgovornost i učiti ih kako se oduprijeti pritisku vršnjaka, rečeno je u povodu početka obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti u Karlovačkoj županiji.

Gostovanje psihologa iz Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti u osnovnim i srednjim školama, predavanja o ovisnosti, predstavljanje knjige “Razbijeni snovi” autora Dubravka Klarića koji obrađuje upravo tematiku ovisnosti, samo su neke od aktivnosti koje će se događati tijekom idućih mjesec dana. U aktivnostima koje će se odvijati u sklopu Mjeseca borbe protiv ovisnosti sudjelovat će škole, gradovi, Županija, centri za socijalnu skrb, udruge, savjeti mladih, sportska zajednica, kao i policija.