U Slunju se prisjetili 16. studenog 1991. godine – dana kad je Slunj okupiran, a mještani protjerani

SLUNJ – Na današnji dan 1991. godine Slunj je okupiran, nakon tri mjeseca obrane od daleko nadmoćnijeg neprijatelja. U znak sjećanja na sve žrtve te na progon i patnje mještana održan je program “Da se ne zaboravi”, namijenjen prije svega mlađim generacijama koje su rođene nakon ratnih stradanja cijelog kraja, a ne samo grada Slunja.

Ni nakon 24 godine od krvavog pohoda neprijateljskih snaga na Slunj nije lako čuti sirene. One u ljudima koji su preživjeli ratne strahote bude neugodan osjećaj nemira i straha, baš kao i te 1991. kad je cijelo ovo područje, ne samo grad Slunj, već i Saborsko, Rakovica, Cetingrad i brojna druga mjesta, krvarilo i pokušavalo se obraniti od opremljenijeg neprijatelja.

Nakon pada policijske postaje u Plitvičkim jezerima, spaljenog sela Vaganac, Drežnika, Rakovice, Selišta, Saborskog, nade za obranom polako su umirale, Slunj se nalazio u obruču, prisjetili su se ratni zapovjednik PP Slunj Ivan Panić i retni zapovjednik 58. bataljuna Slunj Vladimir Katić.

Hrvatska se vojska i na ovom području stvarala u vrlo nepovoljnim uvjetima, Hrvatska je imala embargo na uvoz oružja, stoga je 107 dana obrane Slunja bilo ravno čudu. Slunjani su morali čekati Oluju kako bi se vratili na svoja ognjišta, nažalost spaljena i uništena.

Osim polaganja vijenaca, svete mise za sve poginule te tribine “Da se ne zaboravi” i izložbe fotografija stradanja Slunja, za najmlađe je Slunjane, učenike osnovne i srednje škole, u jutarnjim satima održan sat povijesti, na kojem su mogli saznati više o progonu svojih očeva i djedova iz ovog kraja.